Branża spożywcza wymaga zastosowania sprężonego powietrza o wysokich parametrach czystości/ sterylności zarówno w zakresie eliminacji mikroorganizmów, jak i pary wodnej. To wymusza wykorzystanie odpowiednich filtrów pozwalających na uzyskanie medium o oczekiwanym poziomie czystości.
Filtry CLEARPOINT — do zastosowania w przemyśle spożywczym
Filtry sterylne CLEANPOINT są sprawdzonym rozwiązaniem w przemyśle spożywczym. Mogą być zastosowane w procesach, gdzie dochodzi do bezpośredniego kontaktu medium z produktami spożywczymi. Urządzenia zapewniają wysoki współczynnik wychwytywania bakterii, wirusów i innych mikroorganizmów. Filtry sterylne CLEANPOINT mogą pracować w ekstremalnych warunkach — sprawdzają się w szerokim zakresie temperatur wynoszącym do 180 st. C. Ich trwałość podnosi dodatkowe zastosowanie filtrów pary CLEANPOINT. Co więcej, oba rodzaje filtrów wykorzystują tę samą obudowę, którą wykonano z wysokogatunkowego stopu stali szlachetnej.
Zaletą filtrów sterylnych CLEANPOINT są wysokie wartości przepływu uzyskiwane także przy niskich różnicach ciśnienia. Co więcej, filtry gwarantują maksymalną skuteczność wychwytywania zanieczyszczeń także przy minimalnym obciążeniu. To sprawia, że ich wydajność nie jest zależna od ciśnienia i przepływu sprężonego gazu.
Filtry CLEANPOINT zostały dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z artykułami spożywczymi, ponieważ spełniają wszystkie normy zgodnie z FDA CFR Title 21 i 1935/2004/WE. Dla utrzymania sterylności filtrów wymagana jest ich systematyczna sterylizacja wykonana za pomocą pary nasyconej. W tym celu zaleca się stosowanie filtrów sterylnych CLEANPOINT z filtrami pary CLEANPOINT.
Filtry sterylne CLEANPOINT gwarantują uzyskanie sprężonego powietrza, które nie zawiera mikroorganizmów. W efekcie dedykowane są wszystkim zastosowaniom wymagającym medium o najwyższej klasie czystości. Pracują równie wydajnie zarówno przy minimalnym, jak i maksymalnym obciążeniu oraz przy małej różnicy ciśnienia. Zapewniają możliwość sterylizacji sprężonego powietrza do 100 cykli sterylizacji. Filtry pary CLEANPOINT z kolei wpływają na podniesienie trwałości filtrów sterylnych. Można ich używać z parą kulinarną. Zapewniają wysokie wartości przepływu przy małej różnicy ciśnienia. Ich regeneracja dokonuje się przy zastosowaniu przepłukiwania wstecznego lub za pomocą ultradźwięków. Oba rodzaje filtrów montowane są w obudowie wykonanej ze stali szlachetnej dopuszczonej do kontaktu z żywnością. Dostępne są w 12 różnych wariantach wielkości. Każda obudowa wyposażona jest w złącze na dren kondensatu oraz zawody odpowietrzające.
Zasada działania filtrów sterylnych CLEANPOINT
Filtry sterylne CLEANPOINT mogą być stosowane w sterylizacji sprężonego powietrza w dwóch wariantach: do sterylizacji gazu w tym samym strumieniu oraz w do sterylizacji medium w przeciwstawnym strumieniu. Rozwiązaniem gwarantującym najwyższą skuteczność jest sterylizacja sprężonego powietrza w tym samym strumieniu, która jest realizowana pary pomocy pary nasyconej. W tym przypadku kierunek przepływu gorącej pary przez filtr sterylny jest zbieżny do kierunku przepływu sprężonego powietrza. W efekcie para przepływająca przez filtr sterylny niszczy mikroorganizmy. W przypadku sterylizacji parowej przeciwprądowej para przepływa przez filtr od strony czystej — czyli kierunek przepływu pary wodnej jest przeciwny niż ruch sprężonego gazu. Takie rozwiązania stosowane są szczególnie wtedy, kiedy procesowi sterylizacji podlegać musi nie tylko sam filtr, ale także zbiornik znajdujący się przed nim.
Gdzie stosuje się filtry sterylne i filtry pary?
Filtry sterylne i filtry pary CLEANPOINT stosowane są w newralgicznych gałęziach przemysłu spożywczego, w tym w przemyśle napojów, w mleczarstwie i browarnictwie. Są niezastąpione wszędzie tam, gdzie sprężone powietrze może wpływać na jakość produktu końcowego. Brak mikroorganizmów oraz niska zawartość pary wodnej w medium jest kluczem do uzyskania produktów wysokiej jakości. Filtry sterylne i filtry pary stosowane są także w branży chemicznej czy farmaceutycznej w procesach, gdzie niedopuszczalne jest zanieczyszczenie produktów bakteriami i wirusami.