Kompresor olejowy a sprężarka bezolejowa — różnice w działaniu
W przemyśle i usługach najczęściej występują kompresory tłokowe i śrubowe. Oba te typy maszyn mogą występować w formie olejowej i bezolejowej. Co więcej, ich wspólnym zadaniem jest wytwarzanie sprężonego powietrza oraz jego skuteczna dystrybucja. Czym zatem różnią się kompresory olejowe od sprężarek bezolejowych?
Kompresory olejowe w procesie wytwarzania medium roboczego wykorzystują olej jako substancję odpowiedzialną za obniżenie współczynnika tarcia, odprowadzenie ciepła powstającego podczas kompresji sprężonego powietrza oraz substancję usuwającą zanieczyszczenia. W przypadku sprężarek bezolejowych praca odbywa się bez czynnika smarującego w postaci oleju z wykorzystaniem materiałów o niższym współczynniku tarcia. W wybranych modelach bezolejowych sprężarek śrubowych olej zastępowany jest przez wodę, która przejmuje wszystkie funkcje oleju bez zanieczyszczania sprężonego powietrza.
Jakie są zalety i wady sprężarki olejowej?
Kompresory olejowe to urządzenia trwałe i wytrzymałe, które mogą pracować w trybie ciągłym. W efekcie sprężarki olejowe zapewniają stały dostęp do medium oraz zapobiegają spadkom ciśnienia w instalacji.
Zastosowanie oleju jednak ma także swoje wady. Cząsteczki substancji smarnej mogą przedostawać się do medium roboczego. W efekcie tak zanieczyszczone sprężone powietrze nie jest akceptowane w wielu branżach — na przykład w spożywczej, medycznej, farmaceutycznej czy elektronicznej.
Zastosowanie oleju jako substancji smarnej ma także inne konsekwencje. Z jednej strony nakłada obowiązek systematycznej wymiany oleju oraz stosowania filtrów oleju i filtrów obniżających zawartość zanieczyszczeń olejowych w sprężonym powietrzu. Z drugiej strony generuje powstawanie kondensatu wodno-olejowego, który musi podlegać specjalistycznej i dość kosztownej utylizacji.
Zalety i wady kompresorów bezolejowych
Atutem sprężarek bezolejowych jest brak zanieczyszczeń olejowych w medium roboczym. W efekcie, po koniecznym odwodnieniu i filtracji zanieczyszczeń stałych, sprężarka bezolejowa gwarantuje uzyskanie medium w 100% wolnego od cząstek oleju o najwyższej klasie czystości “0”. To sprawia, że z powodzeniem może być wykorzystana w procesach produkcji artykułów spożywczych, leków, w branży medycznej czy elektronicznej. Brak oleju to także łatwiejsza i tańsza konserwacja i serwis.
Kompresory bezolejowe nie wytwarzają kondensatu wodno-olejowego lecz odczyn kondensatu ze sprężarek pracujących na sucho jest kwaśny. W przypadku sprężarek śrubowych smarowanych wodą kondensat jest neutralny i można go odprowadzić bezpośrednio do kanalizacji, bez konieczności specjalistycznej utylizacji. Jednakże sprężarki bezolejowe mają także swoje wady — żywotność kompresorów pracujących “na sucho” jest krótsza, niż kompresorów olejowych.
Jaki kompresor wybrać do zakładu produkcyjnego?
Kluczem do wyboru odpowiedniej sprężarki będzie w tym wypadku oczekiwana jakość sprężonego powietrza. Jeśli w zakładzie realizowane są zadania wymagające medium o najwyższej klasie czystości, to należy zdecydować się na sprężarkę bezolejową. Jeśli proces produkcyjny zakłada możliwość korzystania z medium zanieczyszczonego cząsteczkami oleju, warto zdecydować się na sprężarkę olejową z zapewnieniem oczekiwanego stopnia uzdatnienia medium.